Gå videre til innhold
​Välkommen över gränsen och Oslo Pride 2015

Pressemelding -

​Välkommen över gränsen och Oslo Pride 2015

Festivalbesökare från hela världen hälsades under onsdagen välkomna till en fullspäckad festivalvecka på Oslo Pride. Norges hälsominister Bent Høie(H) invigningstalade och artisten Tooji sjöng årets Pride-låt. Festivalen som tidigare hette Skeive Dager bytte namn i samband med Europride 2014. Oslo Pride Park håller öppet till lördag kväll och är gratis för alla festivalbesökare – med over 50 gratis konserter, show och kulturella innslag. Parken är centralt belägen i vackra Spikersuppa.

En storslagen och välbesökt invigning av Oslo Pride Park har bl.a. bjudit på queert lotteri och vernissage hos föreningen Öppna konstnärer i parkens kulturområde, Oktoberfest och allsång med musiksällskapet Fri utblåsning och Bingoquiz på stora scenen för den musikintresserade. Kvällen i parken avslutades med ett Poetry slam på Bamse scenen i Pride Park och DJ Strangefruit på huvedscenen.

En av kvällens höjdpunkter var det traditionsenliga invigningstalet - i år av Norges hälsominister Bent Høie(H). Høie tillkännagav regeringens nya transpolitik.

Till Blikk Nett uppger Bent Høie:

- Under morgondagen kommer regeringen att pressentera ett lagförslag som innebär att en får möjlighet till att ändra juridiskt kön från det att en är 16 år. Barn mellan 7 och 16 år får möjlighet att ändra juridiskt kön i samråd med sina föräldrar, säger Høie och blev mött jubel och applåder.

Høie har som mål att Norge återigen ska ligga i framkant med denna lagen.

- Det är ett viktig område i vilket Norge har halkat efter många andra länder under ett flertal år. Nu kan vi vara stolta över att vi genomför denna lagen. Då är Norge återigjen i framkant i en viktig fråga som rör många, säger Høie och tillägger att utformandet av lagförslaget inte gick av sig själv.

Applåderna ville inte ta slut efter det att Tooji framfört Oslo Pride-låt ”Father”. Musikvideon med sin kontroversiella prägel har fått stor spridning världen över och har minst sagt varit en snackis i Norge de senaste veckorna. Tooji representerade Norge i Eurovision song contest 2012.

Festivalveckan är även i år minst sagt fullspäckad med shower, konserter och andra kulturupplevelser. Festivalen fortsätter även ut på stan efter det att parken stänger på kvällarna med bl.a. torsdagens stora tjejfest på Rockefeller och lördagens avslutningsfest, Skeiv natt(även den på Rockefeller).

Lördagens parad är minst sagt en av veckans höjdpunkter för många festivaldeltagare. Med 80 floats och 20 000 paraddeltagare 2014 ser nu Oslo Pride vill nu festivalen slå deltagarrekord. Paraden utgår från Grønland med uppställning kl. 13:00 och går i mål vid Pride Park. Mer info, program och kartor finns på oslopride.no

Nu blickar Oslo Pride framåt åt en fantastisk vecka och en spektakulär paradhelg med mycket kärlek och festligheter.

Emner

Tags

Regions


Oslo Pride er Norges største pride-festival, og er et ti dager langt friminutt for lhbtiq-personer. Oslo Pride er festivalen tidligere kjent ved navnet Skeive dager.

Pressekontakt

Rohan Sandemo Fernando

Rohan Sandemo Fernando

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver 48104594