Gå videre til innhold

Pressemelding -

Skal ta paraden til nye høyder

‒ Rute er nå klar. Vi har nylig fastsatt den i samråd med Oslopolitiet, opplyser Joachim Ø Lindberg, Oslo Prides nye paradesjef.

Paraden gjennom Oslos gater er for mange det aller største høydepunktet under den ti dager lange festivalen Oslo Pride (fra 19. – 28. juni 2015). Paraden går av stabelen lørdag 27. juni, og den følger i år malen fra i fjor.

‒ Paraderuten er noe kortere enn i før, men vi følger samme oppskrift som vi har gjort de siste årene. Når paraden settes i gang klokken 13:00 går den over Grønland, forbi Oslo City og Kirkeristen (Oslo Domkirke). Så følger vi Grensen og går videre inn Kristian IVs gate. Deretter svinger paraden inn Universitetsgata, før vi følger Karl Johans gate tilbake til Spikersuppa og ankommer Pride Park, forklarer Lindberg.

Politisk parade, med fokus på årets tema «Kjønn»
‒ Paraden er og skal forbli en politisk markering. Oslo Pride og vi i LLH Oslo og Akershus (eier og arrangør av Oslo Pride), oppfordrer alle aktører til å ta tak i årets festivaltema - «kjønn» - i sine innslag i paraden, sier Hans Heen Sikkeland, leder av LLH Oslo og Akershus.

Temaet for Oslo Pride 2015 ble lansert tidligere i år. I pressemeldingen (13.02.2015) om temaet het det:

«Det er ikke mulig å gjøre kjønn feil. Dette er en hyllest til oss alle, men spesielt til deg som er transperson, feminin mann eller maskulin kvinne, til deg som er queer, dragking eller queen. Vi er mange som møter sosiale sanksjoner fordi vi utfordrer normene for kjønn. Bli med oss og utvid rammene for kjønn – til det beste for alle – skeiv som streit. Velkommen til Oslo Pride 2015. Velkommen til årets tema: «kjønn»!»

‒ Vi skal alle kunne være og uttrykke oss som vi selv velger og ønsker. Å bryte normene, for eksempel for gutt og jente, skal ikke resultere i diskriminering eller negative tilbakemeldinger fra folk rundt deg, sier Sikkeland.

Hvordan temaet blir gjort om til praksis i paraden, er nå opp til alle som deltar i den, forklarer styreleder i Oslo Pride, Lars Arnesen.

‒ Vi tror og mener at alle – folk flest, venner, partnere og andre deltagere i paraden – kan gjøre temaet til sitt. Vi oppfordrer folk til å være kreative. Jeg gleder meg til å se alle kjønnsuttrykkene – og oppleve alt fra det streiteste til det skeiveste i skjønn forening, sier Arnesen.

Påmelding, Paradeshow med paradepriser
Når paraden ankommer Pride Park blir det så paradeshow fra klokken 16:00. Under showet deler LLH Oslo og Akershus, tradisjonen tro, ut årets Homofrydpris og den årlige Æresprisen. I tillegg kåres årets beste paradeinnslag av en egen jury. 

Paradeshowet ledes Dean E. Andersen og Hanne Haugsand. Under showet som i år blir mer komprimert og kortfattet enn i fjor serveres det MGP-medley av co-vert Hanne Haugsand, Oslo Pride gir deg godbiter fra gruppa S'Candy og årets offisielle Oslo Pride-låt fremføres (artist og låt lanseres senere). Videre blir det drag av X-DOLLS.

Organisasjoner, grupperinger og bedrifter som ønsker å delta i paraden kan nå melde seg på. Fristen for påmelding er satt til 21. juni. Oppstillingsrekkefølgen blir deretter offentliggjort så fort den er klargjort.

‒ Påmeldingen til paraden er nå i gang. Vi satser på å slå fjorårets rekorder, da over 20.000 stolte lhbtiq-personer og andre skeive deltok i paraden, og det var påmeldt 80 forskjellige flåter og innslag, avslutter Oslo Prides paradesjef Joachim Ø Lindberg og ønsker velkommen til sommerens største folkefest, nest etter 17. mai, Oslo Pride Parade 2015.

Praktisk info:

Paraden starter i krysset ved Platous gate og Grønlandsleiret. Her blir det oppstilling fra og med klokken 11:00, for store trailere og biler. Fra og med klokken 12:00 er det så oppstilling for alle andre. Avmarsj er satt til klokken 13:00.

Påmeldingsskjema - se oslopride.no/oslo-pride-parade-2015/pamelding-til-oslo-pride-parade-2015/ 

Related links

Emner

Tags

Regions


Oslo Pride er Norges største pride-festival, og er et ti dager langt friminutt for lhbtiq-personer. Oslo Pride er festivalen tidligere kjent ved navnet Skeive dager.

Relaterte nyheter