Gå videre til innhold
Årets tema for Oslo Pride: «Kjønn»

Pressemelding -

Årets tema for Oslo Pride: «Kjønn»

Det er ikke mulig å gjøre kjønn feil. Dette er en hyllest til oss alle, men spesielt til deg som er transperson, feminin mann eller maskulin kvinne, til deg som er queer, dragking eller queen. Vi er mange som møter sosiale sanksjoner fordi vi utfordrer normene for kjønn. Bli med oss og utvid rammene for kjønn – til det beste for alle – skeiv som streit. Velkommen til Oslo Pride 2015. Velkommen til årets tema: «kjønn»!

Etter ulike temaer de siste årene: Ungdom (2012), individets rett (2013) og menneskerettigheter (2014), er det klart for «kjønn» som tema for Oslo Pride 2015. 

Det ble offentliggjort på nettverksmøte på SO, torsdag 12.02.2015. 

‒ Med tema «kjønn» vil vi utvide rammene for hva som er lov. Man skal ha lov til å gjøre kjønn akkurat som man vil, uten å risikere å bli mobbet om man skiller seg ut. Alle, både heterofile og skeive, kan oppleve at måten man gjør kjønn på ikke stemmer med idealene i samfunnet, og deretter bli utsatt for sosiale sanksjoner. Det er noe vi ønsker å få satt fokus på, sier Lars Arnesen, styreleder i Oslo Pride. 

Innspill fra det skeive Oslo 

Temaet for festivalen er satt av Oslo Pride og LLH Oslo og Akershus i samråd, og det etter innspill fra Nettverksmøtet som ble avholdt 9. oktober 2014 på SO, hvor folk og representanter fra det skeive Oslo og en rekke ulike samarbeidspartnere og organisasjoner var til stede. 

Stemningen på Oslo Prides nettverksmøte ga en pekepinn om at «kjønn» var et av de mest spennende temaene – og at «kjønn» er noe de aller fleste kan relatere seg til og gjøre til sitt, uavhengig om man er en privatperson eller er med i for eksempel Bamseklubben, Kirken, LLH eller Amnesty. 

‒ For Oslo kunne ikke dette temaet kommet på et bedre tidspunkt. Vi har nylig fått en ny handlingsplan om kjønn og seksualitet i Oslo. Gjennom handlingsplanen skal vi jobbe for at alle som bor i Oslo åpent og fritt skal kunne leve sine liv, basert på likeverd og gjensidig respekt, uavhengig av kjønn, seksualitet, hvem man forelsker seg i eller velger å leve sammen med, og hvordan man velger å uttrykke sin identitet, sier leder i LLH Oslo og Akershus, Hans Heen Sikkeland. 

Sikkeland mener diskriminering og fordommer i forbindelse med kjønnsmangfold kan ramme lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, like mye som heterofile som ikke følger normene. 

‒ Poenget er kort og godt at det ikke mulig å gjøre kjønn feil, sier Sikkeland. 

Kreative tolkninger 

Samtidig som årets tema har et tydelig budskap, inviterer det både til seriøse og mer kreative tolkninger. 

‒ Vi skal alle kunne være og uttrykke oss som vi selv velger og ønsker. Dette skal vi sette på dagsorden, og vi håper at budskapet blir med folk hjem, også etter at festivalen er over. Å bryte normene, for eksempel for gutt og jente, skal ikke resultere i diskriminering eller negative tilbakemeldinger fra folk rundt deg, sier Sikkeland. 

Hvordan temaet blir tatt opp og tematisert på Pride House, i Pride Park og i Paraden, er nå opp til alle som deltar på og bidrar i festivalen, forklarer styreleder i Oslo Pride, Lars Arnesen. 

‒ På den mer kreative siden mener vi at alle – folk flest, venner og partnere av festivalen – kan gjøre temaet til sitt, og finne kreative uttrykk som setter det i fokus. Nå gleder jeg meg til å se alle kjønnsuttrykkene – og oppleve alt fra det streiteste til det skeiveste i skjønn forening. Og jeg gleder meg til å se hvordan alt fra Humanistforbundet til Kirken vil behandler og uttrykke temaet i alle ledd av Pride-uka, avslutter styreleder i Oslo Pride, Lars Arnesen. 

Meld inn arrangement til programmet nå 

Med temaet for festivalen i 2015 lansert, åpner Oslo Pride også slusene for å melde inn arrangement til programmet. Hele Oslo er invitert til å feire og arrangere pride i tidsrommet 19. – 28. Juni 2015. Alle som melder inn arrangement, enten det er en fest, en utstilling eller annet, får oppføring i programmet på nett og i trykket versjon. Frist for oppføring i det trykte programmet er 1. mai 2015. 

Oslo Pride inviterer nå også alle samarbeidspartnere, venner og organisasjoner til å melde interesse for å arrangere debatter og workshops og annet på Pride House. 

Fakta: 

  • Tema for Oslo Pride 2015 er «kjønn» - og budskapet er: 
  • «Det er ikke mulig å gjøre kjønn feil. Dette er en hyllest til oss alle, men spesielt en hyllest til deg som er transperson, feminin mann eller maskulin kvinne, til deg som er queer, dragking eller queen. Vi er mange som møter sosiale sanksjoner, fordi vi utfordrer normene for kjønn. Bli med oss og utvid rammene for kjønn til det beste for alle, skeiv som streit.» 
  • Dette betyr at tema er en hyllest til alle kjønn, kjønnsidentiteter, kjønnsvariasjoner, kjønnsuttrykk, kjønnsoverskridelser og kjønns-forståelser. Og en kritikk av kjønnsnormer som begrenser, diskriminerer og skaper ulikheter. 
  • Tidligere har «ungdom» (2012), «individets rett» (2013) og «menneskerettigheter» (2014), vært Oslo Prides tema. 
  • LLH Oslo og Akershus er arrangøren av Oslo Pride – som i år avholdes fra 19. – 28. juni 2015. 
  • Det er nå mulig å melde inn arrangement til Oslo Prides program via www.oslopride.no/blimed
  • Alle som er interessert i å arrangere noe på Pride House, Oslo Prides politiske verksted, bes melde interesse via skjema på www.oslopride.no/pridehouse innen 15. mars. 

Emner

Regions


Oslo Pride er Norges største pride-festival, og er et ti dager langt friminutt for lhbtiq-personer. Oslo Pride er festivalen tidligere kjent ved navnet Skeive dager.

Hvert år mot slutten av juni inviterer Oslo Pride hele Norges og Nordens befolkning til ti dager med feiring av frihet og mangfold i Oslo.

I 2015 foregår festivalen fra 19. - 28. juni. Gjennom ti dager samles og møtes vi i Oslo, spesielt på Pride House på Litteraturhuset (19. - 21), i Pride Park på Rådhusplassen (24. - 27. juni) og på Rockefeller, som er arena for Kvinnekvelden (26. juni) og Skeiv Natt (27. juni).

Festivalen avsluttes hvert år med Norges største folkefest (etter 17. mai) - paraden gjennom Oslos gater - i 2015 lørdag 27. juni. I 2014 deltok over 20.000 stolte lhbtiq-personer i paraden, og langs paraderuten møtte hundretusenvis av mennesker opp for å feire kjærligheten.

Under Oslo Pride møtes skeive, venner av skeive, det sivile samfunn og politikere til en miks av debatt og fest, for å oppleve kultur og sosialt samhold.

Pressekontakt

Rohan Sandemo Fernando

Rohan Sandemo Fernando

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver 48104594

Relatert materiale

Relaterte nyheter