Gå videre til innhold
Youtube – en redning for unge transpersoner

Blogginnlegg -

Youtube – en redning for unge transpersoner

«Tidligere satt en isolert, følte seg annerledes og ensom. Nå får man lett kontakt med andre transpersoner over hele verden.»

Innlegg av gjesteblogger: Anders Røyneberg, Sex og Samfunn.

«Måns» forteller om nettet som arena for å treffe andre transpersoner, og mener nettet bidrar til bedre kunnskap og forståelse om mangfoldet som finnes av kjønnsuttrykk og kjønnsidentiteter. Jeg er enig. Nettet har vært, og er, livreddende for mange transpersoner. Jeg vil våge å påstå at Youtube har vært en livbøye for en ny generasjon.

Dette er inntrykket jeg sitter igjen med etter en rekke møter med unge transpersoner, både som psykiatrisk sykepleier ved klinikken Sex og samfunn, og som ansatt i den nettbaserte spørretjenesten klara-klok.no.

Så hva er det som gjør at nettet og kanaler som YouTube kan spille en så betydelig rolle i transpersoners liv? Vi mennesker er sosiale vesener. Samhold er livsnødvendig for oss. Mangler vi gruppetilhørighet blir vi ensomme og ulykkelige. Nettet gir unge mennesker bekreftelse på at de ikke er alene. De oppdager det finnes flere i samme situasjon, og forstår at tankene de har rundt egen kjønnsidentitet er helt normale. Slik informasjon kan være livreddende.

Suicidale tanker er utbredt blant transungdom. Av den grunn er det viktig å satse på arenaer som når ut til unge transpersoner. Nettet er så langt er en av de viktigste arenaene vi har registrert for å nå denne gruppen.

I klara-klok.no opplever vi økt mengde spørsmål fra unge transpersoner som ber om hjelp. Å lese tankene deres rundt egen situasjon kan være hjerteskjærende. Mange er fortvilte. De føler seg ensomme. Skamfølelse over å være «annerledes» går igjen. Mange er svært redde for hvordan omverdenen vil reagere dersom de kommer ut av skapet. Andre sliter med suicidale tanker. For mange er henvendelsen til klara-klok den første gangen de oppsøker hjelp. Noen har oppsøkt hjelp andre steder, men har opplevd å bli avvist av helsesøstre, leger og lærere. Mange blir møtt med at de går igjennom er en «fase». Da blir det viktig å kunne oppsøke hjelp hvor de tas på alvor. Klara –klok.no er ett slikt sted, det samme gjelder klinikker som Sex og samfunn og Helsestasjonen for LHBTungdom i Oslo. Her kan de styrkes på at de har krav på å bli møtt med respekt og alvor fra skole, foreldre, helsepersonell og venner.

Samtidig som nettet er en fantastisk arena for å møte andre i lignende situasjon, opplever mange unge transpersoner hets og sjikanering på nett. Til tross for dette vil jeg, basert på min egen erfaring med unge mennesker i vanskelige situasjoner, slå et slag for nettet. Nettet redder liv og øker toleransen for mangfoldet. Hurra for Youtube!

Innlegg av gjesteblogger: Anders Røyneberg, Sex og Samfunn. 

Emner

Kategorier

Regions

Pressekontakt

Rohan Sandemo Fernando

Rohan Sandemo Fernando

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver 48104594