Gå videre til innhold
Beograd Pride 2015. Skjermdump fra Youtube: https://youtu.be/sPq2ChEPIyk
Beograd Pride 2015. Skjermdump fra Youtube: https://youtu.be/sPq2ChEPIyk

Blogginnlegg -

​Hvor pride er blodig alvor

Beograd Pride går av stabelen akkurat nå. Som under Oslo Pride arrangeres det debatter, fester og ulike kulturarrangement i byen gjennom festivalperioden (12. – 18. September), og til helgen går paraden av stabelen for tredje år på rad. Det er ingen lek.

5600 politifolk, 6000 høyreekstreme og 1000 pride-deltakere. Året var 2010 og 150 politifolk ble skadd i sammenstøt med motstandere av Beograd Pride. Det ble rapportert om opptøyer i sentrum og skader begått av nasjonalister til en verdi av én million euro. I 2012 ble antallet politifolk som beskyttet pridedeltakerne forhøyet til 7000 og paraden gikk etter rapportene relativt fredelig for seg.

I 2014 og 2015 stengte politiet likegodt ned hele Beograd sentrum. Politiet tok i bruk pansrede kjøretøy og et helikopter overvåket pridemotstandernes bevegelser. Alt for å holde ro og orden.

Tallene som er hentet fra Wikipedia er anslag, men avisenes rapporter og bilder fra Serbias hovedstad taler sitt tydelige språk.

Det er framskritt å spore i Beograd, men opptakten til årets festival har ikke vært den beste. For noen uker siden opplevde festivalsjef Boban Stojanović å bli gjenkjent på gaten. Pridegeneralen ble angrepet og slått ned, kun for å være den han er. Beograd Prides kamp for menneskerettigheter og likeverd ble igjen straffet med vold.

Under det internasjonale programmet til Oslo Pride i sommer ble vi godt kjent med Boban og flere i teamet som arrangerer festivalen. Med midler fra UD inviterte Oslo Pride, FRI og Den norske Helsingforskomité en rekke internasjonale aktivister til Oslo for å dele erfaringer. Målet var også å spre kunnskap til den norske befolkningen om situasjonen som våre gjester hver dag står i.


Bildet under er fra Oslo Pride 2016, da Beograd Pride var på besøk hos oss som del av det internasjonale programmet. 

Heldigvis kom Boban fra angrepet uten alvorlige skader, og står fortsatt på for Pride. Det gjør han med urokkelig pågangsmot, og i år med kjærlighet som våpen: ”Love changes the world" er Beograd Prides slagord i år. 

Med stolthet og solidaritet vil vi styrke det kontinuerlige arbeidet for menneskerettigheter. Og med det som bakgrunn reiser våre to internasjonale koordinatorer, Stein Runar Østigaard og Gudrun Jevne, til Beograd denne helgen for å delta. 

Vi i Oslo Pride og FRI er stolte over å støtte opp om et så viktig arrangement og oppfordrer alle venner til å vise solidaritet med Beograd Pride og alle andre prider verden over.

Av: Petter Ruud-Johansen, Informasjonsansvarlig Oslo Pride

Related links

Emner

Kategorier

Regions

Pressekontakt

Rohan Sandemo Fernando

Rohan Sandemo Fernando

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver 48104594